
Prin Legea 118/2019 s-a organizat Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, în scopul prevenirii şi combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute şi pedepsite de legea penală, precum şi pentru a evita riscul recidivei.
Începând cu data de 01 iulie 2021, persoanele condamnate pentru infracțiunile enumerate mai jos au început să primească înștiințări din partea organelor de poliție pentru a fi supuse fotografierii, înregistrării dactiloscopice, prelevării de probe biologice și aducerii la cunoștință a obligațiilor ce le revin.
Articolul își propune să trateze, pe scurt, principalele nelămuriri cu privire la aplicabilitatea legii.
1. Ce infracțiuni trebuie să fi săvârșit o persoană pentru a fi înscrisă în Registru?
a) infracțiunea de trafic de persoane prevăzută la art. 210;
b) infracțiunea de trafic de minori prevăzută la art. 211;
c) infracțiunea de proxenetism prevăzută la art. 213;
d) infracțiunea de exploatare a cerșetoriei prevăzută la art. 214;
e) infracțiunea de folosire a unui minor în scop de cerșetorie prevăzută la art. 215;
f) infracțiunea de folosire a serviciilor unei persoane exploatate prevăzută la art. 216;
g) infracțiunea de folosire a prostituției infantile prevăzută la art. 2161;
h) infracțiunea de viol prevăzută la art. 218;
i) infracțiunea de agresiune sexuală prevăzută la art. 219;
j) infracțiunea de act sexual cu un minor prevăzută la art. 220;
k) infracțiunea de corupere sexuală a minorilor prevăzută la art. 221;
l) infracțiunea de racolare a minorilor în scopuri sexuale prevăzută la art. 222;
m) infracțiunea de hărțuire sexuală prevăzută la art. 223;
n) infracțiunea de folosire abuzivă a funcției în scop sexual prevăzută la art. 299;
o) infracțiunea de pornografie infantilă prevăzută la art. 374;
p) infracțiunea de ultraj contra bunelor moravuri prevăzută la art. 375;
q) infracțiunea de incest prevăzută la art. 377;
Infracțiunile sunt cele prevăzute de actualul Cod Penal, dar și de Vechiul Cod Penal (Legea 15/1968 privind Codul Penal) sau legi speciale având aceleași elemente precum cele din actuala reglementare.
Indiferent de calitatea participanților, respectiv dacă ați fost autor, complice, instigator veți fi înscris în Registru fiindcă legea nu distinge.
2. În ce condiții se poate dispune înscrierea?
a)În situația în care, față de o persoană fizică s-a dispus condamnarea sau s-a luat altă măsură cu caracter penal potrivit prevederilor Codului Penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale;
b) persoanelor de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre și a autorităților competente din statele terțe cu privire la săvârșirea unei infracțiuni din cele enumerate la punctul 1.
c) persoanelor născute în străinătate despre care s-au primit comunicări din partea autorităților competente ale altor state cu privire la săvârșirea unei infracțiuni din cele enumerate la punctul 1 și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.
3. Minorii pot fi înscriși?
Dacă o persoană era minoră la data comiterii faptei, ea nu va fi înscrisă în Registru.
Cu toate acestea, dacă instanța de judecată dispune expres înscrierea, acesta poate fi înregistrat.
4. Când se pot scoate din evidență persoanele înregistrate?
a) dacă faptele pe care le-au săvârșit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracțiuni;
b) dacă s-a dispus renunțarea la urmărirea penală sau clasarea față de ele ori s-a pronunțat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal;
c) au trecut 10 ani de la data când s-a pronunțat o hotărâre definitivă de renunțare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei ȘI nu s-a dispus amânarea sau revocarea acesteia;
d) au trecut 20 de ani de la data introducerii în Registru, dacă pedeapsa aplicată este de cel mult 5 ani;
De exemplu: ați suferit o condamnare la o pedeapsă de 3 ani, pentru care s-a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei/suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, se poate dispune scoaterea din evidențele registrului cel devreme la data de 1 iulie 2041 (daca ați fost introdus la data de 1 iulie 2021)
e) la împlinirea vârstei de 85 de ani, dacă pedeapsa aplicată este mai mare de 5 ani;
f) au decedat.
Grațierea, prescripția executării pedepsei, amnistia sau reabilitarea intervenită cu privire la persoanele fizice înscrise în Registru NU conduc la scoaterea acestora din evidența Registrului.
5. Reabilitarea duce la scoaterea din evidența Registrului?
După cum am anticipat și la punctul 4, reabilitarea nu conduce la scoaterea din evidența Registrului, în acest sens prevede și art. 10 alin. (1) din Legea 118/2019.
Legea nu distinge între tipurile de reabilitare, astfel că nici reabilitarea de drept, nici cea judecătorească nu vor conduce la scoaterea din evidența Registrului.
Dacă erați reabilitat la momentul operaționalizării Registrului, se poate dispune radierea din evidentele acestuia. Vedeti mai multe in articol- https://www.fodor-law.ro/post/reabilitarea-conduce-la-%C8%99tergerea-din-registrul-agresorilor-sexuali
6. Ce obligații are persoana înscrisă în Registru?
În prealabil, de a se supune fotografierii, înregistrării dactiloscopice, precum și prelevării probelor biologice în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare. Nu are importanță dacă își manifestă sau nu consimțământul pentru a fi realizate toate aceste operațiuni.
Dacă nu vă prezentați la sediul organului de poliție pentru realizarea tuturor acestora sau dacă refuzați să le efectuați, veți fi constrâns.
După ce se realizează aceste formalități aveți următoarele obligații:
a) de a vă prezenta periodic la organele de poliție pe raza cărora domiciliați sau vă aveți reședința, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, pentru a comunica acestora informații relevante referitoare la:
- profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară;
- mijloacele de existență;
- persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct și sistematic;
- unitățile de învățământ școlar sau preșcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii în care au avut acces în această perioadă;
- adresa unde locuiesc;
- modalitatea de comunicare cu organele de poliție.
b) de a anunța, în prealabil, organul de poliție pe raza căruia locuiți, în cazul intenției efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinație, scopul deplasării, perioada de deplasare și mijlocul de transport folosit;
c) de a vă prezenta la organul de poliție pe raza căruia vă stabiliți locuința pentru a comunica despre aceasta și a fi luate în evidență, în termen de cel mult 3 zile.
Organele de poliție au obligația de a desfășura periodic, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, verificări la domiciliu, reședința sau imobilul în care persoanele înscrise în Registru locuiesc efectiv, în scopul obținerii de date și informații privind comportamentul acestor persoane și modul de obținere a mijloacelor de existență, precum și actualizării, după caz, a datelor din Registru sau din celelalte baze de date ale Poliției Române.
7. Care este sancțiunea încălcării obligațiilor ce vă sunt impuse?
Încălcarea obligațiilor prevăzute la punctele a)-c) de la întrebarea 6 se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă (art. 21 din Legea 118/2019).
8. Ce este certificatul de integritate comportamentală și cum se eliberează?
Este documentul eliberat persoanelor fizice, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea.
Procedura eliberării certificatului de integritate comportamentală este asemănătoare celei de eliberare a certificatului de cazier judiciar, respectiv:
- se completează o cerere la secția de poliție;
- se eliberează în cel mult 3 zile de la data solicitării.
- poate fi eliberat și unei avocatului solicitantului sau împuternicitului (cu procură autentificată);
Are valabilitate 6 luni din momentul eliberării.
9. Ce instituții au obligația solicitării certificatului de integritate comportamentală?
Instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu:
-copii;
-persoane în vârstă;
-persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile
ori care presupune:
-examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală.
10. În ce condiții se pot rectifica mențiunile din Registru?
În situația în care ați fost inclus în mod greșit în Registru (să presupunem că erați minor la data comiterii infracțiunii, situație care, ca regulă, vă exclude de la înscrierea în Registru), puteți solicita rectificarea datelor înscrise în cuprinsul Registrului.
Procedura administrativă: Cererea de rectificare se motivează și trebuie însoțită de înscrisurile doveditoare, adresându-se organului de poliție care a emis Certificatul de integritate comportamentală. Organul de poliție este obligat să verifice susținerile și în cazul în care constată faptul că, în mod greșit, a fost înscrisă mențiunea, rectifică datele și comunică un nou act în locul celui contestat.
Termenul de soluționare este de 20 zile de la data depunerii cererii.
Procedura judiciară: Dacă cererea de rectificare a fost respinsă, se poate introduce contestație, în termen de 30 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază teritorială de competență domiciliați. Cererea este scutită de taxă de timbru, iar hotărârea pe care o va pronunța este definitivă.
(Photo by Maksym Kaharlytskyi on Unsplash)
Prezentul articol tratează succint problema înscrierii în Registrul Național Automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. Nu sunt acoperite toate elementele care ar putea interveni în practică.
Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la office@fodor-law.ro sau 0720.027.159.
Comments